Kerala PSC physics question paper and answers

Kerala PSC physics question paper and answers

1. Fermionic condensate is ……th form of matter:
(a) 7 (b) 6
(c) 7 (d) 4

2. Super cooled Fermi gas is ……th form of matter:
(a) 8 (b) 7
(c) 6 (d) 5

3. Who discovered Doppler Effect?
(a) Christian Doppler (b) Newton
(c) Watson (d) Franc Whittle

4. Amount of matter is measured in:
(a) Mole (b) Coloumb
(c) Erg (d) Newton

5. NASA sent Phoenix mission to:
(a) Venus (b) Mercury
(c) Jupiter (d) Mars

6. Instrument used in submarines to view the surface of
water:
(a) Radar (b) Sonar
(c) Hydrometer (d) Periscope

7. The process of water becoming vapour is:
(a) Evaporation (b) Melting
(c) Condensation (d) Soldfication

8. The instrument that converts mechanical energy into
electrical energy:
(a) Motor (b) Dynamo
(c) Rectifier (d) Amplifier

9. In an electric motor electrical energy is mainly
converted to …….
(a) Chemical energy (b) Mechanical energy
(c) Magnetic energy (d) Potential energy

10. What will be the weight of a man on Moon, if he has 60
kg weight on Earth?
(a) 12 kg (b) 6kg
(c) 10 kg (d) 20kg

11. Which colour can absorb the maximum amount of
heat?
(a) Blue (b) White
(c) Red (d) Black

12. The glass used for making lens:
(a) Safety glass (b) Water glass
(c) Flint glass (d) None of these

13. Lens used in camera:
(a) Convex (b) Concave
(c) Biconcave (d) None of these

14. The bomb dropped in Hiroshima:
(a) Bokscar (b) Enola Gay
(c) Fatman (d) Little Boy

15. The bomb named Fatman was dropped in:
(a) Kawasaki (b) Kyoto
(c) Tokyo (d) Nagasaki

16. The smallest unit in computer memory:
(a) Byte (b) Bit
(c) Megabyte (d) Gigabyte

17. Sound does not pass through:
(a) Solid (b) Liquid
(c) Vacuum (d) None of these

18. India launched its first rocket in:
(a) 1960 (b) 1961
(c) 1962 (d) 1963

19. TERLS (Thumba Equatorial Rocket Launching Station)
is dedicated to (1968):
(a) SAARC (b) NAM
Chemistry
Physics
(c) UNO (d) G-8

20. What is known as the king of inventions?
(a) Steam engine (b) Car
(c) Atom Bomb (d) Nuclear fission

21. The first to state that the earth revolves round the sun:
(a) Ptolemy (b) Galileo
(c) Kepler (d) Copernicus

22. ‘Megabytes’ is the unit for measuring which of the
following:
(a) Intensity of earth quake
(b) Memory capacity of a computer
(c) Intensity of wave length
(d) None of these

23. To determine the age of fossils …… is used:
(a) Carbon dating (b) DNA test
(c) Superimposing (d) None of these

24. Amount of water in the atmosphere is known as:
(a) Density (b) Gravity
(c) Humidity (d) Humus

25. An instrument that does the function of human brain?
(a) Radar (b) Computer
(c) Radio (d) Televison

Answers
1 (b) 2(b) 3 (a) 4 (a) 5(d) 6(d) 7(a) 8(b) 9(b) 10(c) 11(d) 12(c)
13(a) 14(d) 15(d) 16(b) 17(c) 18(d) 19(c) 20(a) 21(d) 22(b)
23(a) 24(c) 25(b)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *