Kerala PSC chemistry Question paper

Kerala PSC chemistry Question paper

1. Amyl acetate has the smell of:
(a) Grapes (b) Orange
(c) Pineapple (d) Banana
2. Which one of the following is not applicable to metals?
(a) High Melting point (b) High Boiling point
(c) High density (d) Low melting point
3. Volume of liquid is measured in:
(a) Litre (b) Gram
(c) Metre (d) Yard
4. The material used for the bomb dropped in Nagasaki:
(a) Plutonium (b) Thorium
(c) Uranium (d) None of these
5. Which human organ is first affected by nuclear
radiation?
(a) Brain (b) Liver
(c) Heart (d) Kidney
6. Which metal contributes the largest portion of the mass
of the earth?
(a) Aluminium (b) Magnesium
(c) Iron (d) Nickel
7. Which element has the smallest atom?
(a) Hydrogen (b) Helium
(c) Lithium (d) Boron
8. The mineral added to cement to adjust the duration of
setting:
(a) Epsom (b) Sodium
(c) Lime (d) Gypsom
9. Which one of the following is not in crystalline form?
(a) Table salt (b) Blue vitriol
(c) Rubber (d) Sugar
10. The most abundant mineral in sea water:
(a) Sodium (b) Magnesium
(c) Calcium (d) Chlorine
11. Which metal is used to make the covering of nuclear
reactors?
(a) Lead (b) Uranium
(c) Tin (d) Copper
12. Which is added to petrol to reduce knocking:
(a) Ethyl Mercapton (b) Tetra Ethyl Lead
(c) Gas Oil (d) Benzene
13. The first organic compound prepared in laboratory:
(a) Ammonia (b) Urea
(c) Methane (d) Benzene
14.Which is known as ‘Artificial Silk’?
(a) Dioxine (b) Nylon
(c) Cellulose (d) Rayon
15. Which one of the following is an isotope of Hydrogen?
(a) Protium (b) Deuterium
(c) Tritium (d) All of these
16. The isotope used for the treatment of Cancer:
(a) Carbon-14 (b) Uranium-238
(c) Cobalt-60 (d) None of these
17. Chemical property of a metal is determined by:
(a) Electrons (b) Protons
(c) Neutrons (d) All of these
18. The main constituent of Cellulose:
(a) Nitrogen (b) Hydrogen
(c) Carbon (d) Oxygen
19. Which gas is commercially produced through Bosch
Process?
(a) Oxygen (b) Nitrogen
(c) Helium (d) Hydrogen
20. Which is added to petrol in cold countries to avoid
freezing?
(a) Ethylene Glycol (b) Tetra Ethyl Lead
(c) Ethyl Mercapton (d) Benzene
21. Sodium Citrate is used as a ……..:
(a) Fuel (b) Explosive
(c) Food preservative (d) Pigment
22. Plant ash contains:
(a) Calcium (b) Potassium
(c) Silver (d) Tin
23. Atomic number of nitrogen:
(a) 7 (b) 8
(c) 9 (d) 19
24. The path of electron around the nucleus:
(a) Ring (b) Orbit
(c) Sphere (d) None of these
25. Which element has the largest atom?
(a) Carbon (b) Nitrogen
(c) Sodium (d) Caesium
Answers
1 (d) 2(d) 3 (a) 4 (a) 5(a) 6(c) 7(a) 8(d) 9(c) 10(d) 11(a) 12(b)
13(b) 14(d) 15(d) 16(c) 17(a) 18(c) 19(d) 20(a) 21(c) 22(b)
23(a) 24(b) 25(d)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *